<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Wereldprimeur: trappisten Berkel-Enschot starten online noviciaat

Selinde van Dijk-Kroesbergen 30 januari 2021
image
De abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Foto: Willo Eurlings - flickr.com (cc)

Mannen die monnik willen worden kunnen sinds donderdag hun oriëntatiefase starten op het nieuwe online platform eNovice. De trappisten van abdij Koningshoeven willen kandidaten hiermee helpen in hun zoektocht om een bestemming te vinden die bij hen past.

Het monastieke leven wordt regelmatig geromantiseerd, vertelt Jan-Willem Wits, communicatie-adviseur en projectleider van eNovice. “Sommige mensen denken dat monniken de hele dag boekjes aan het lezen zijn, of dat het monnikenbestaan een soort permanente vakantie is.”

Het is daarom niet vreemd dat er van de twintig mannen die zich jaarlijks melden voor een kennismakingsgesprek, maar één of twee overblijven.

Kennismakingsgesprekken

“Veel mensen van nu hebben een heel ander beeld bij een priester, dan bij een monnik. Er zijn mensen die zich afvragen of je eigenlijk wel katholiek moet zijn om monnik te worden”, zegt Wits. “Kennismakingsgesprekken in de abdij beginnen soms over wie Jezus is, dat zal bij een seminarie niet snel gebeuren.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het kost de trappisten van abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot veel tijd. Toen de monniken twee jaar geleden een roepingencampagne wilden starten, ontstond daarom bij Wits het idee van eNovice. Zo krijgen belangstellenden al het nodige mee voor het eerste ‘echte’ kennismakingsgesprek.

Over de (digitale) weg

Op de website staat veel informatie – waaronder teksten en (video)testimonials van de trappisten – over de weg naar het kloosterleven. Alles wordt uitgelegd: van de eerste kennismaking tot het afleggen van de eeuwige geloften.

“Iemand die moeite heeft met andere mensen kan maar beter geen monnik worden”

Het is ook mogelijk om ‘eNovice’ te worden en in te treden in het digitale noviciaat van de abdij. De geïnteresseerden ontvangen dan inspiratiemails, zij kunnen online lessen volgen en is er een e-novicemeester beschikbaar voor hen.

Andere wereld

De trappisten vinden het belangrijk dat de kandidaten zich goed verdiepen en ruim de tijd nemen om de keuze te kunnen maken. “Het leven in de wereld is heel anders dan het leven in een klooster”, vertelt Wits.

Om te beginnen hebben de trappisten hun dagen behoorlijk volgepland: ze werken zo’n zes tot zeven uur per dag en reserveren veel tijd voor stilte en gebed.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Lastiger is het volgens Wits dat monniken veel moeten achterlaten: zij moeten hun baan opgeven, hun huis verlaten en hun bankpas inleveren. “Dat is ook een risico. Stel dat het niet lukt en de kandidaat het klooster weer verlaat, dan moet hij echt weer opnieuw zijn leven opbouwen.”

“Wat echt heftig is”, vindt Wits, “is dat ze de vrijheid niet meer hebben in alle keuzes die je kan maken. Het besef dat je niet zomaar naar je jarige broer kan gaan, dat is lastig.”

Intens contact

Je zou denken dat gehoorzame mensen die goed alleen kunnen zijn, de grootste kans van slagen hebben. Toch is dat niet zo. “Ik heb de abt weleens gevraagd waaraan hij kan zien of een kandidaat doorgaat. Hij antwoordde toen: ‘Aan zijn sociale gedrag.’”

“Alle problemen die je in de wereld hebt, neem je ook mee het klooster in”

De belangrijkste eigenschap om als monnik gelukkig in een klooster te kunnen leven is zijn gerichtheid op de medemens en empathie.

“Iemand die moeite heeft met andere mensen kan maar beter geen monnik worden. In een kloostergemeenschap heb je intens contact met elkaar. Wanneer je jezelf snel aan een ander irriteert, word je gillend gek.”

Toevluchtsoord

Het klooster als toevluchtsoord werkt ook niet. “Monniken zeggen vaak dat alle problemen die je in de wereld hebt, je ook het klooster in meeneemt”, legt Wits uit. “Gaan in de wereld al je relaties na een paar maanden stuk, dan krijg je daar in het klooster op een andere manier ook mee te maken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Echtgenoten

Het celibaat is volgens Wits minder lastig dan de meeste mensen denken. “In plaats van een echtgenote hebben de monniken nu huisgenoten die het celibaat makkelijker maken. Voor kloosterzusters is dat misschien iets anders. Zij hebben soms iets meer moeite met het feit dat ze geen kinderen zullen krijgen.”

‘Less is more’

Misschien komt eNovice op het eerste gezicht soms over als antireclame voor het kloosterleven. Maar uiteindelijk hopen de monniken mannen te vinden die “overtuigd zijn dat deze manier van leven is waar God hen voor uitnodigt”.

image
Beeld: enovice.nl

“Het begint met verwondering … zo wil ik leven! Er moet een gevoel zijn dat het leven bij je past. Het strakke ritme geeft verdieping aan je leven. Het is als ‘less is more’. Je streept veel weg, maar het brengt je tot de essentie van het leven.”

’s Werelds eerste online programma

De trappisten zeggen de eerste in de wereld te zijn die een dergelijk online programma hebben. De komende tijd wordt dit aangevuld met lessen uit de abdij, de mogelijkheid om op afstand gebedsdiensten bij te wonen en een soort e-coaching. Al doende zal worden gekeken waar nog meer behoefte aan is.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.